Tuesday, September 8, 2009

Cara betul memberi Salam pada para Muslim

SEKADAR PERINGATAN UNTUK SEMUA UMAT ISLAM.....

Ilmu utk dikongsi bersama :Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.Antaranya tentang bab memberi salam.Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salamdari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"Beri salam - assalamualaikum"Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"Maksud singkatan " A ' kum" Untuk renungan bersama :Janganlah kita menggantikan perkataan"Assalamualaikum" dengan "A ' kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan.Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan"As Sal am" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A ' kum dalam sms ataupun email. Perkataan ' AKUM ' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ' BINATANG ' dalam Bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan ' Avde Kokhavim U Mazzalot ' yangbermaksud ' HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT ' .Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A ' kum", kita ingatkandia guna "As Sal am" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.

Semoga ada manfaatnya.JIKA ANDA TIDAK KEBERATAN, FORWARD LAH CERITA KEPADA TEMAN TEMAN MU,KERANA SESUNGGUHNYA ILMU YANG BERMANFAAT ITU, AKAN ABADI JIKA DIAMALKAN. Sharing is caring ... kalau ada kemuskilan sila laah berjumpa yg pakar dlm bidang ni..... yeh : ) Wallahua ' lam....

2 comments:

hasipin66 said...

assalamualaikum? dan sambutlah dengan walaikumssalam.kalimah allah tak boleh disingkatkan,walaubagaimapun bergantung kekuatan nawaitu.

Anggun Menawan said...

eya betul,harap teman2 yg lain faham penggunaannya salam yg singkat, sama2 la kita memahaminya..